Европейската комисия отхвърли предложението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за свързване

...
Европейската комисия отхвърли предложението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за свързване
Коментари Харесай

Брюксел поряза Ердоган - не разменя Швеция в НАТО за Турция в ЕС

Европейската комисия отхвърли предложението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за свързване на присъединението на Швеция към НАТО с кандидатурата на Турция за участие на Европейския съюз, оповестява Евронюз.

Ердоган направи тези мнения преди двудневната среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва.

Той прикани страните, които блокират кандидатурата на Турция, да отворят пътя за нейното участие, като уточни, че множеството членки на НАТО към този момент са членки на Европейски Съюз.

Въпреки че Европейски Съюз и НАТО работят за задълбочаване на съдействието си, институциите на Европейски Съюз се въздържат да ги показват като припокриващи се или допълващи се. Присъединяването към НАТО е относително елементарно спрямо присъединението към Европейски Съюз.

" Подкрепям упоритостите на Турция да стане член на Европейския съюз ", 

сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред кореспонденти във Вилнюс, без да навлиза в подробна оценка на мненията на Ердоган.

Европейската комисия обаче побърза да разсее концепцията, че присъединението към Европейски Съюз и участието в НАТО са някак преплетени, настоявайки, че двата процеса са " обособени " и се случват " паралелно ".

" Европейският съюз има доста структуриран развой на разширение с доста, доста явен набор от стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати от всички страни кандидатки и даже от тези, които желаят да станат страни кандидатки ", Дана Спинант, заместител основен представител на Европейската комисия, каза в понеделник следобяд.

" Не можете да свържете двата процеса. "

Турция за първи път кандидатства за присъединяване към тогава наречената Европейска икономическа общественост (ЕИО) през 1987 година, само че не беше оповестена за формален претендент до 1999 година, за огромно отчаяние на Анкара.

Рамката за договаряния беше призната през 2005 година и беше изпъстрена с препратки към върховенството на закона, " потенциала за асимилиране " на блока, значимостта на " добросъседските връзки " и вероятното прекъсване на договарянията.

През идващите години Турция, под управлението на Ердоган, успя да

отвори 15 от 35-те глави, които би трябвало да бъдат приключени в процеса на разширение, който е прочут като комплициран и трудоемък.

Европейската комисия ще разгласява нов отчет за разширението през есента, като не се чака доста усъвършенстване. Това акцентира несигурността за участието на Турция в Европейски Съюз.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР